Ugrás a tartalomhoz
jan. 09. 2013

Vízkereszt hadművelet

Próbáltatok már tetőtérből kihajítani karácsonyfát? Elmondom, hogy lehetetlen, ne erőlködjetek, teljesen felesleges ezért beruházni egy lakásba, én vállaltam helyettetek ezt a nehézséget.

Az első és legnagyobb probléma..nem, nem a tető. Hanem a Bence. Bence egy igen öreg, de annál vitálisabb németjuhász, akit, vagy hát amit, illetően bizony a legnagyobb jelző is megállja a helyét. Bence földszinti jelenléte azt a kísérletet gátolta meg, amiben azt mértem volna, hogy a karácsonyfa a 70 nm-es, földszinti magánkertbe történő lebaszása mennyire lepte volna meg az ott lakó nénit. Valószínűleg nagyon. Eredetéről azonban nem győződhetett volna meg teljes bizonyossággal, így a tettes kiléte a minimum négy gyanúsított között örökre homályban maradt volna.

A helyzet ugyanis a következő: a tűzoltóság és egyéb bürokratális és centiméterfetisiszta hatóság meglehetősen szigorúan vizslatja a lakóingatlanok leendő vagy már meglévő adottságait. Az augusztusi átadás ellenére a házunk a mai napig nem kapta meg a misztikusan csak "engedélyeknek" hívott bármiket (engedélyeket), ami a mindennapi életben annyit jelent, hogy Mandula egyelőre még egy téglát sem látott a mélygarázsba álmodott és főleg kifizetett tárolójából, ugyanis sejtésünk szerint a banda több beállóhelyet és több tárolót adott el, mint ami a (jóváhagyott(?) terveken szerepel. Igaz, tervből is legalább három verziót láttam már, mindegyik más számú kocsibeállóval és tárolóval büszkélkedett. Annyi biztos, hogy  a kompánia nem csak az engedélykiadókkal, hanem a fizikai valósággal is erős vitába került, aminek pedig az lett a következménye, hogy én meglehetősen furcsa pozícióban vagyok kénytelen parkolni (a Twingóval!!), amely helyzet a szomszéd parkolóhely igénybevétele és egy új autó vásárlása után még tovább fog súlyosbodni. A tárolóval pedig megvárják az engedélyek kiadását, és csak utána fogják felhúzni a kényszerháromszög alakú kreálmányt. Elvileg eltüntetnek még néhány tűzvédelmi ajtót, franciaerkélyféligbeépítést, és egy tűzlétrát is. Elvileg.

A sok engedélyezésben, papírozásban nekem egyedül már csak az a furcsa, hogy a télapóügyi hatóság egy büdös szót nem emelt az ellen, hogy Mandula tetőtéri lakása egyáltalán nem karácsonyfakompatibilis. A fa felhozatala még hagyján, de az eltávolítása már hatalmas nehézségekbe ütközik. Az utcafronton az ablakon keresztül kellene a tetőre vonszolnom a kiszáradt, konyhakerti áldozatot, hogy egy férfias pottyantással a járdára ejtsem, amit talán még meg is tennék, ha alattunk nem az elülső kert, meg a garázskiálló, hanem tényleg a járda lenne. A hátsó fronton sem jobb a helyzet, mert mint elbeszélésemből kitűnik, ott Bence foglal helyet a ház tövéhez ragasztott, 70 nm-es magánkert szelvényében.

Nem maradt más választásom, vissza kellett vennem a  rám ösztönszinten jellemző hanyag eleganciából. Maradt az akkor bazdmeg módszer: levittem a negyedikről. Az alpontok közül, az "a"-t választottam, a liftet, mert négy emeletet összesöpörni sokkal nehezebb, mint a liftajtó-sínt eltömíteni tűlevéllel.

Az akció végén a fán maradt lombozatot az Esőember egymilliomod másodperc alatt meg tudta volna számolni. Ez nekünk igen sok seprést és a munkából való másfél óra késést jelentett.

Tanulság, az van: jövőre jelentős upgradet kell végrehajtani a karácsonyfa applikációban, az biztos. Mégis kell egy kandalló.

süti beállítások módosítása